Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ρήγμα στην Εκκλησία της Κύπρου για την επίσκεψη Πάπα

Ιερός «πόλεμος» για τον Πάπα
Αντίδραση Αρχιεπισκόπου στη συνέντευξη Αθανάσιου 

ΦΩΤΙΕΣ άναψε η χθεσινή συνέντευξη-ποταμός του μητροπολίτη Λεμεσού, στην οποία κατέκρινε την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο. Ο Λεμεσού Αθανάσιος χαρακτήρισε τον Πάπα «αιρετικό», υποστήριξε ότι η επίσκεψή του «θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις συνειδήσεις των πιστών» και σημείωσε ότι «άλλο ο διάλογος και άλλο να τον υποδέχεσαι ως κανονικό Επίσκοπο». Σχολιάζοντας τις επικρίσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σημείωσε ότι «δεν μπορεί ένας πιστός να είναι πάνω από όλη την Ορθοδοξία» και είπε ότι ο Πάπας θα έρθει ως προσκυνητής και όχι για συνομιλίες.

Λεμεσού Αθανάσιος: Θα ήταν καλύτερα να μην ερχόταν

 Αρχιεπίσκοπος:   Θα ήταν καλύτερα να μη μιλούσε ο Λεμεσού! 

Πάφου Γεώργιος:  Αδικαιολόγητες οι αντιδράσεις!
 
Την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου προκάλεσε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στον «Φ» αναφορικά με την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο, υποδεικνύοντας ότι, «θα ήταν καλύτερα να παραμείνει σιωπηλός». Είναι σωστό κάποιος, ανέφερε ο προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας, να παραμένει πιστός σ’ αυτό που πιστεύει, ταυτόχρονα όμως διερωτήθηκε γιατί ο Μητροπολίτης Λεμεσού συμμετείχε στην έκδοση της εγκυκλίου από την Ιερά Σύνοδο.
Απέρριψε, επίσης, τα περί σκανδαλισμού των πιστών, στα οποία αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Λεμεσού στη συνέντευξη του, υποδεικνύοντας ότι ο λαός έχει ορθή πίστη. «Όταν όλη η Ορθοδοξία διεξάγει θεολογικό διάλογο με την Καθολική Εκκλησία», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, «δεν μπορεί ένας πιστός να είναι πάνω από όλη την Ορθοδοξία», και επεσήμανε ότι Πάπας Βενέδικτος επισκέπτεται την Κύπρο ως προσκυνητής και όχι για συνομιλίες. Σημείωσε, επίσης, ότι ο Πάπας μπορεί να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού αν το επιθυμεί, καθότι πολλοί ξένοι ηγέτες είναι καθολικοί.
    Τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου σχολίασε και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, λέγοντας ότι οποιαδήποτε αντίδραση στην επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου είναι αδικαιολόγητη. Παρέπεμψε ακολούθως σε απόφαση της Ιεράς Συνόδου, στην οποία είχε επισημανθεί
ότι ο Πάπας δεν έρχεται στο νησί για να μας δώσει τις κακοδοξίες του, ούτε για να υπογράψει οποιαδήποτε συνθήκη με την Εκκλησία της Κύπρου και διερωτήθηκε για ποιο λόγο αυτοί που τώρα
διαμαρτύρονται δεν αντιδρούν και όταν επισκέπτονται την Κύπρο άθεοι και ειδωλολάτρες, όπως είπε.

Ο Λεμεσού Αθανάσιος μέσα από τη συνέντευξη του στον «Φ», εξέφρασε την αντίθεση του στην επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο, διαχώρισε τη θέση του από την επίσημη θέση της Κυπριακής Εκκλησίας και δήλωσε την πρόθεση του να μην παραστεί στις εκδηλώσεις υποδοχής του Ποντίφικα. Ο παπισμός, σύμφωνα με τον Λεμεσού Αθανάσιο, είναι αίρεση και η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο θα σκανδαλίσει τις ψυχές αθώων ευσεβών χριστιανών. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να γίνει καμία ασχημία, καμιά αγένεια και καμιά κακή διαγωγή.
      «Νομίζω», είπε ο Μητροπολίτης Πάφου, «ότι η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο θα προκαλέσει αρκετά προβλήματα στις συνειδήσεις πολλών ευσεβών χριστιανών. Θα ήταν καλύτερα να μην ερχόταν, διότι πιστεύω ότι δεν θα μας ωφελήσει σε τίποτα μια που δεν είδα μέχρι τώρα κάποια θετική παρέμβαση του Βατικανού όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα».
     Είπε, επίσης, ότι «ο παπισμός είναι αίρεση και πηγή πολλών άλλων αιρέσεων που σήμερα ταλαιπωρούν την οικουμένη» και ότι είναι λάθος να «αναγνωρίζουμε τον Πάπα ως Επίσκοπο, ως εν Χριστώ αδελφό μας στην ιεροσύνη και στην πίστη». Επικαλέστηκε, επίσης, τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, ο οποίος είπε ότι στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, υπήρξαν τρεις τραγικές πτώσεις: του πρωτόπλαστου Αδάμ, του Ιούδα και του Πάπα, ο οποίος ως πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας όπως ήταν, εξέπεσε από την κανονική Εκκλησία και συμπαρέσυρε μαζί του πλήθη ανθρώπων μέχρι σήμερα.

«ΔΕΝ ΔΙΑΣΑΦΗΝΙΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΙ» 

Σε ό,τι αφορά στην εγκύκλιο ο Μητροπολίτης Λεμεσού ανέφερε ότι, «όλοι μας αποφασίσαμε να εκδοθεί μια εγκύκλιος προς το λαό για να μείνει ενωμένος με την Εκκλησία του, να μην ακούει τους παλιοημερολογίτες, οι οποίοι θέλουν να τον αποσπάσουν από την κανονική Εκκλησία. Εκείνο το οποίο δεν διασαφηνίστηκε στην εγκύκλιο είναι το ότι δεν είμαστε όλοι ενήμεροι και σύμφωνοι με την πρόσκληση προς τον Πάπα». 

Φιλελεύθερος 24 Μαΐου σελ. 1 & 32

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε δεδομένες κάποιες καταστάσεις,όπως η επίσκεψη του πάπα,στο όνομα της "αδελφοσύνης" & της παγκόσμιας "ειρήνης",τη στιγμή που οι Άγιοι Πατέρες και όλοι οι Άγιοι της οικουμένης θυσιάστηκαν για να γνωρίσουμε την Ορθοδοξία όπως την παρέδωσε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός στους Αποστόλους & οι ίδιοι με τη σειράς τους στον υπόλοιπο κόσμο.Ας αναρωτηθούμε μήπως γινόμαστε πολέμιοι με τη στάση μας αυτή πρώτα απ'όλα στον ίδιο τον Κύριο & μετά στους Αγίους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου