Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Πληροφόρηση και «παραπληροφόρηση» για την «Κάρτα του Πολίτη»


Το τελευταίο χρονικό διάστημα και με αφορμή 1ον)την στάση μας απέναντι στην προσπάθεια επιβολής της Κάρτας Πολίτη, 2ον)με τις δημοσιεύσεις από το ιστολόγιό μας των δύο (α, β)επιστολών του π.Σαράντη προς την Ιερά Σύνοδο και τον μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ Ιερώνυμο στις 7 Ιουλίου και 17 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, αλλά και Κάρτα τοῦ Πολίτη. Τοῦ πρωτοπρ. Ἀντωνίου Μπουσδέκη καθώς επίσης και  Κάρτα Πολίτη. Καθηγητής Δημήτριος Τσελεγγίδης. «Πρόταση γιά ἕνα μή ἀναθεωρήσιμο ἄρθρο στό Εὐρωπαϊκό Σύνταγμα»  παρατηρούμε πλήθος πιέσεων, ανωνύμων και ψευδεπωνύμων σχολίων, υβριστικών μηνυμάτων στην αλληλογραφία μας και βεβαίως αυτό δεν το βλέπουμε μόνο σε εμάς αλλά και σε όσα ιστολόγια και ιστοσελίδες αμύνονται στην ισοπεδωτική αυτή επιβολή.
Αυτό που επικεντρώσαμε σαν «γραμμή επιθέσεως» είναι ο συντονισμένος ισχυρισμός «δεν περιέχει το 666»  Αυτό είναι το δόγμα που προωθείται, και γίνεται κυρίως για 2 λόγους.
α)Γιατί η ιδιωτική εταιρεία «Έπαφος» που παράγει - εκδίδει και θα διαχειρίζεται την συγκεκριμένη
κάρτα, δεν παρέχει τις πληροφορίες, τεχνικά χαρακτηριστικά, προδιαγραφές κωδικούς ή ότι άλλο χρειαστεί για να ελέγξει κανείς και να αποδείξει έμπρακτα την βάση της κωδικοποίησης που είναι
μηχανοργανωμένη και προγραμματισμένη η συγκεκριμένη κάρτα. Είναι εφτασφράγιστο μυστικό!

β)Με την απόφαση της 8ης Δεκεμβρίου του 1997 η Ιερά Σύνοδος της Εκλησίας της Ελλάδος μεταξύ των άλλων αποφάσισε:
« Η Ιερά Σύνοδος σε προηγούμενη Εγκύκλιό Της (7-4-1997) είχε τονίσει την πνευματική σημασία του αριθμού 666 και ζητούσε "να μη γίνει δεκτός ως κωδικός αριθμός των κρατικών ηλεκτρονικών συστημάτων για την προστασία του ανθρώπου,,. Και "για κανένα λόγο να μην εφαρμοσθή σαν κωδικός αριθμός ο αριθμός 666 στο νέο σύστημα ταυτοτήτων της Χώρας μας και το θρήσκευμα να συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά στα αναγραφόμενα στοιχεία των νέου τύπου ταυτοτήτων.
Εάν επομένως και εφ΄όσον οι νέες ταυτότητες μέλλουν να χρησιμοποιήσουν σαν κωδικό αναγνώσεως τους από ηλεκτρονικά μηχανήματα τον δυσώνυμο και απαράδεκτο αριθμό 666, τότε η Ιερά Σύνοδος θεωρούσα ότι παραβιάζεται η θρησκευτική συνείδηση των ορθοδόξων πιστών, συνιστά στους πιστούς να μη δεχθούν τις νέες ταυτότητες. Στην περίπτωση αυτή οφείλει η Κυβέρνηση να θεωρήση τους πιστούς αυτούς ως προβάλλοντας λόγους συνειδήσεως και να ρυθμίση με άλλο τρόπο την έναντι της Πολιτείας τακτοποίησή τους. » (*)

Όπως είναι ευνόητο είναι δέσμευση της Εκκλησίας Ελλάδος και πολύ δύσκολα η Ιερά Σύνοδος θα την καταπατήσει. Άρα συγκεντρώνεται η όλη προσπάθεια στην με κάθε τρόπο επιβολή της θέσεως ότι δεν περιέχεται πουθενά ο 666.

Ας θυμηθούμε όμως μερικές δηλώσεις πολιτικών



Ας δούμε μια σημερινή δημοσίευση από το εξαίρετο ιστολόγιο  Θρησκευτικά  που έχει τραβήξει αρκετό βάρος τον τελευταίο καιρό επάνω του, και με το συγκεκριμένο θέμα που ασχολούμαστε, αλλά και με το θέμα της λανθασμένης (θέλουμε να πιστεύουμε), παγανιστικής τελετουργικής «ευλογίας» του Απολλώνιου φωτός από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο εντός Αγίου Βήματος, στους Special Olympics.
 Γι αυτό το θέμα ετοιμάζουμε ανάρτηση που θα δείχνει την προσπάθεια κατεύθυνσης και υποταγής της ορθόδοξης συνειδήσεως από τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Επιβολής), σε συνεργασία με τα Εκκλησιαστικά Ειδησιογραφικά Πρακτορεία.



Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΕΘΝΟΣ» (22/9/2010) με τον τίτλο «Αποστάσεις για τη νέα ταυτότητα» (το αναδημοσιεύουμε ολόκληρο στο τέλος αυτού του άρθρου) κάνει εκτενή αναφορά στις αντιδράσεις πιστών απέναντι στη σχεδιαζόμενη εφαρμογή της «Κάρτας του Πολίτη». Αναφέρεται στην πρόσφατη Επιστολή του π. Σαράντη Σαράντου προς τον Αρχιεπίσκοπο για το θέμα αυτό αλλά και στην πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών από όσους αρνούνται να παραλάβουν την «Ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη» που διοργανώνει το ιστολόγιο Ορθόδοξο Παρατηρητήριο και η ιστοσελίδα Ὀρθρος. Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στο δικό μας ιστολόγιο τονίζοντας ότι σε αυτό δημοσιεύτηκε η Επιστολή του π. Σαράντη προς τον Αρχιεπίσκοπο. Για να είμαστε δίκαιοι τονίζουμε πως το δικό μας ιστολόγιο απλώς αναδημοσίευσε την Επιστολή από το ιστολόγιο Αναβάσεις όπου πρωτοδημοσιεύτηκε.

Το σημαντικότερο ίσως σημείο του δημοσιεύματος του ΕΘΝΟΥΣ είναι η αποκλειστική δήλωση σε αυτό του Μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου. Όπως αναφέρει στο άρθρο της η κ. Π. Βονάτσου 
Σε παραπληροφόρηση αποδίδει τις θέσεις που εκφράζονται από διάφορους εκκλησιαστικούς κύκλους σχετικά με τον νέο τύπο ταυτότητας ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος......
Σε δήλωσή του στο «Εθνος», ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε: «Θεωρώ ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από παραπληροφόρηση για την «Ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη». Πιστεύω, πάντως, και εγώ ότι καλό θα ήταν να εξεταστεί το θέμα από την Ιερά Σύνοδο, όπως είχε γίνει και με τον ΑΜΚΑ»”.
 
Ερωτούμε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος: Αν ο π. Σαράντης ή τα εκκλησιαστικά ιστολόγια, μεταξύ των οποίων και το δικό μας, έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης τότε γιατί η Σύνοδος ή και ο ίδιος προσωπικά δεν αναλαμβάνει να μας παρέχει την ορθή πληροφόρηση; 
Η συνοδική απόφαση για τον ΑΜΚΑ δεν ήταν παρά μια ολιγόλογη δήλωση με την οποία το θέμα τέθηκε στο περιθώριο. Και ιδού τώρα η «Κάρτα του Πολίτη». Με τον ίδιο λακωνικό τρόπο η Σύνοδος θα μας οδηγήσει στον πληροφορημένο καθησυχασμό; Πότε επιτέλους η Σύνοδος και οι Ιεράρχες θα αφουγκραστούν με προσοχή όσα τονίζει ο π. Σαράντης Σαράντος; Μήπως ο Αρχιεπίσκοπος και άλλοι Ιεράρχες, μεταξύ των οποίων και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος προσπαθούν να κλείσουν άμεσα το θέμα της «Κάρτας του Πολίτη» γιατί αν επιδείξουν πνευματική αντίσταση στην προώθηση της Κάρτας αυτής θα έρθουν σε σύγκρουση με τους κυβερνώντες, κάτι που όπως φαίνεται μεθοδικά αποφεύγουν; Αντί πινακίου φακής (π.χ. κάτι αποσπασούλες θεολόγων στη Μητρόπολη Δημητριάδος, την Αρχιεπισκοπή και αλλού) ο Αρχιεπίσκοπος και τινές Ιεράρχες ξεπουλούν κάθε πνευματική αντίσταση στις κυβερνητικές αποφάσεις προώθησης της Νέας Εποχής;
Τέλος αληθεύει ο ισχυρισμός Ανώνυμου σχολιαστή του ιστολογίου μας που όμως επιμένει να μας γράφει ότι είναι «συνοδικός υπάλληλος» ότι προετοιμάζεται όχι μόνο το ζήτημα της Κάρτας του Πολίτη να κλείσει με μια καθησυχαστική του λαού δήλωση (όπως έγινε στον ΑΜΚΑ) αλλά και να γίνει κάποιου είδους επίπληξη στον π. Σαράντη επειδή ανακινεί το θέμα;
Έως πότε η Ιεραρχία θα καλλιεργεί τις «καλές σχέσεις» με την πασοκική διακυβέρνηση που φανερά και απροκάλυπτα υπηρετεί την παγκοσμιοποίηση και την υποταγή της πατρίδας μας στα νεοεποχίτικα κελεύσματα;
___________________
Το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ:
 
Αποστάσεις για τη νέα ταυτότητα
Αποστάσεις κρατά η Εκκλησία από τους κύκλους που... αφορίζουν την «Ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη», η οποία θα αντικαταστήσει τις αστυνομικές ταυτότητες.
Παρότι σε εκκλησιαστικά blogs και ιστοσελίδες ήδη από το καλοκαίρι έχει αρχίσει... πόλεμος αναρτήσεων και επιστολών για το ζήτημα, καθώς εκκλησιαστικά πρόσωπα κάνουν λόγο για κάρτα «η οποία λειτουργεί με βασικό κωδικό τον αριθμό 666, τον δυσώνυμο αριθμό του Αντίχριστου», η διοικούσα Εκκλησία τηρεί προσεκτική στάση.
Τις τελευταίες ημέρες στην ιστοσελίδα http://thriskeftika.blogspot.com/ αναρτήθηκε επιστολή του π. Σαράντη Σαράντου, εφημέριου στην Κοίμηση της Θεοτόκου Αμαρουσίου, προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στην οποία μεταξύ άλλων θεωρεί «αυτονόητη τη σύσταση να μη σφραγιστούμε από τον Αντίχριστο», ενώ ρωτά τον Προκαθήμενο «εάν θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος, η μητέρα μας Εκκλησία, να πει μια κουβέντα, έναν λόγο ερμηνευτικό, ποιμαντικό...».

Ιστοσελίδες 
Σχετικές αναρτήσεις γίνονται και σε ιστοσελίδες που σχετίζονται με το Αγιον Ορος (http://www.agiooros.net/ ), ενώ η Πρωτοβουλία Αντιρρησιών Ορθόδοξης Συνείδησης έχει ξεκινήσει στο ιστολόγιο http://orthodox-watch.blogspot.com/ τη συλλογή υπογραφών από όσους αρνούνται να παραλάβουν την «Ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη».
Προς το παρόν, πάντως, η ιεραρχία τηρεί στάση αναμονής και, αν απαιτηθεί, το ζήτημα θα εξεταστεί σε συνεδρίαση της Συνόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να συσταθεί ειδική συνοδική επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με τις παραμέτρους του ζητήματος.
Το ίδιο είχε γίνει και για τον ΑΜΚΑ, για τον οποίο διάφοροι «σκληροπυρηνικοί» κύκλοι της Εκκλησίας είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους, ωστόσο ύστερα από εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, η ΔΙΣ απεφάνθη, πριν από έναν περίπου χρόνο, ότι είναι «ένας επιπλέον χρηστικός αριθμός και από όλα τα μέχρι τούδε στοιχεία ουδείς κίνδυνος προκύπτει διά την σωτηρίαν των ψυχών».

Ιγνάτιος -Εξέταση από την ιεραρχία
Σε παραπληροφόρηση αποδίδει τις θέσεις που εκφράζονται από διάφορους εκκλησιαστικούς κύκλους σχετικά με τον νέο τύπο ταυτότητας ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. Σε δήλωσή του στο «Εθνος», ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε: «Θεωρώ ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από παραπληροφόρηση για την «Ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη». Πιστεύω, πάντως, και εγώ ότι καλό θα ήταν να εξεταστεί το θέμα από την Ιερά Σύνοδο, όπως είχε γίνει και με τον ΑΜΚΑ».

Π. Βονάτσου


      (*)Ιερά Μητρόπολις Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου