Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Θυρανοίξια του πρώτου Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Βατάτζη (4 /11-Φωτογραφίες)


Θυρανοίξια του πρώτου Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Βατάτζη



Ο πρώτος και μοναδικός στον κόσμο Ορθόδοξος Ναός αφιερωμένος στον άγιο Ιωάννη Βατάτζη, τον Βυζαντινό άγιο αυτοκράτορα (1193-1254) καθιερώθηκε χθες το απόγευμα στο Διδυμότειχο, την γενέτειρα του, επ’ ευκαιρία της μνήμης του αγίου. Συγκεκριμένα χθες το απόγευμα 3.11.2010 έγιναν τα θυρανοίξια του νεόδμητου ναού που ανεγέρθηκε στο Διδυμότειχο.
με πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού σε οικόπεδο που παρεχώρησε ο Δήμος Διδυμοτείχου ύστερα από πρόταση του Δημάρχου κ. Χρήστου Τοκαμάνη. Στις 4.00μ.μ. σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή από το τον Ιερό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου της εικόνας του αγίου Ιωάννη Βατάτζη του Ελεήμονα, που φιλοτέχνησε ο εντόπιος αγιογράφος Ιωάννης Σαρσάκης προς το νεόδμητο Ιερό Ναό, προηγουμένων της φιλαρμονικής του Στρατού, αγήματος και του ιερού κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως.


Στη συνέχεια αφιχθείσης της πομπής στο Ναό ο Σεβασμιώτατος τέλεσε παρουσία πλήθους κόσμου, του Δημάρχου Διδυμοτείχου, του Μεράρχου της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού και πολλών επισήμων, τον καθιερωμένο αγιασμό των θυρανοιξίων. Ο Σεβασμιώτατος δι’ ολίγων ομίλησε δια την
ζωή και τις αρετές του αγίου, ευχαρίστησε όλους όσους συνέδραμαν αυτή την προσπάθεια, επεσήμανε ότι ήταν απαίτηση του λαού του Διδυμοτείχου να ανεγερθεί ναός στον τοπικό αυτό άγιο γόνο της Βυζαντινής Καστροπολίτειας, την ανάγκη δημιουργίας τέταρτης ενορίας στο αναπτυσσόμενο Διδυμότειχο και τελειώνοντας είπε ότι κτίζοντας αυτή την εκκλησία κτίζουμε την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον σ’ αυτό τον τόπο.
Σήμερα το πρωί, κυριώνυμη μέρα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την πρώτη θεία Λειτουργία στο νεόδμητο ναό κατά την οποία ομίλησε επίκαιρα ο Αρχιμανδρίτης Σιλουανός Ιωάννου, αφιχθείς επί τούτο εξ’ Αθηνών.


Ιερά Μτρόπολη Διδυμοτείχου Ορεστιάδος & Σουφλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου