Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Eγκύκλιος του Μητροπολίτη Δράμας Παύλου για Μυστήρια. Τέλος "ρύζια" & πολιτικός γάμος


"Αφορίζει" ρύζι και πολιτικό γάμο ο Δράμας Παύλος 



Τέλος τα ρύζια στις εκκλησίες της Δράμας ενώ στον ίδιο νομό δε θα μπορεί να γίνει νονός κάποιος που έχει παντρευτεί με πολιτικό γάμο σύμφωνα με εγκύκλιο του Μητροπολίτη Δράμας Παύλου.


Πιο αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει:

Για το γάμο
1) Να προσέρχονται οι μελλόνυμφοι έγκαιρα στο ναό, προκειμένου το μυστήριο να τελεσθεί με ηρεμία και άνεση χρόνου.

2) Εφιστάται η προσοχή για την ευπρεπή ενδυμασία όλων των προσερχομένων και ιδιαίτερα των μελλονύμφων, όπως αρμόζει στον ιερό χώρο του ναού.

3) Τον ιερό ναό στολίζουν οι εικόνες, οι κανδήλες και ο λοιπός ιερός διάκοσμος. Ως εκ τούτου είναι περιττός και ασύμφωνος με την ιερότητα του ναού κάθε άλλος στολισμός εντός και εκτός του ναού με μπαλόνια, κλουβιά, τούλια, φανάρια που δίνουν την εικόνα φολκλορικής εκδήλωσης. Κατ΄ οικονομία επιτρέπονται δυό ανθοστήλες στο σολέα και δύο στην εξωτερική είσοδο του Ναού.

4) Δεν επιτρέπεται η ρίψη ρυζιού, κουφέτων και λουλουδιών κατά την ώρα του χορού του Ησαΐα. Οι νεόνυμφοι θα ριζώσουν με την αγάπη τους και την πίστη τους στο Θεό.



5) Οι φωτογράφοι πρέπει να συμπεριφέρονται με διάκριση και να είναι ενδεδυμένοι ευπρεπώς.

Για τη βάπτιση

1) Συνιστάται κι εδώ η σεμνοπρεπής ενδυμασία γονέων και αναδόχων.

2) Ο ανάδοχος πρέπει να είναι βαπτισμένος Ορθόδοξος Χριστιανός, πιστός, να μπορεί να διαβάζει το «πιστεύω» το σύμβολο της πίστεως, να είναι ένας και όχι κάτω των 12 ετών.

Όσοι έχουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο, δεν μπορούν να γίνουν ανάδοχοι, γιατί ο ανάδοχος πρέπει να σέβεται τα μυστήρια της Εκκλησίας και να αντιλαμβάνεται τη βαριά ευθύνη που επωμίζεται. Η ευθύνη των αναδόχων για το ομογενές των παιδιών που βαπτίζουν (αγόρια ή κορίτσια), αφού οι ιεροί κανόνες επισημαίνουν, ότι αυτά είναι πνευματικά αδέλφια.

3) Απαγορεύεται ο στολισμός εντός και εκτός του ναού όπως και της κολυμβήθρας που είναι ιερό λειτουργικό σκεύος. Κατ οικονομία κι εδώ επιτρέπονται δύο ανθοστήλες.

4) Η λαμπάδα, καθώς και το φιαλίδιο για το λάδι, δεν διακοσμούνται με αρκουδάκια, ρολόγια, κουκλάκια και άλλου είδους παιχνίδια.

5) Τα ενδύματα που φορούν οι νεοφώτιστοι αμέσως μετά την έξοδό τους από την ιερή κολυμβήθρα, συμβολίζουν την νέα ολόλαμπρη και ακηλίδωτη ζωή του νέου πιστού, πρέπει να είναι λευκά.

6) Ο Βαπτισματικός Σταυρός, επιβάλλεται να είναι αντίγραφο του καθιερωμένου στην Εκκλησιαστική ζωή σημείου του Τιμίου Σταυρού και όχι οποιαδήποτε άλλη επινόηση κοσμηματοπωλείου.

1 σχόλιο:

  1. Επιτέλους, να μπει μια τάξη στα δυο αυτά μυστήρια όπως αρμόζει στους ιερούς κανόνες. τους όρους και τις προδιαγραφές πρέπει η εκκλησία να τους βάζει και όχι το "κεφάλι" του καθενός, ή η κακώς νοούμενη "παράδοση". χαιρετίζω την προσπάθεια του μητροπολίτη και ελπίζουμε να εφαρμοστεί καθολικά στην ελλαδική εκκλησία. με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η ιερότητα των μυστηρίων αλλά και οι ιερείς που προσπαθούν να εξηγήσουν κάποια πράγματα. και αν κάποιους τους δυσκολεύει, να τελούν πολιτικό γάμο ή βάπτιση. Η εκκλησία δέχεται όσους θέλουν να μετέχουν στα μυστήριά της με τους κανόνες που η ίδια θέτει. Έτσι είναι το άριστο και το ορθό. Όπως όταν πάμε σε μια επίσημη εκδήλωση σεβόμαστε τους όρους και τους τρόπους που μας ζητούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου