Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Χιλιάδες στην παρέλαση στην Νέα Υόρκη παρά το διαπεραστικό κρύο. Εορτασμός και σε Φιλαδέλφεια και Βαλτιμόρη για την 25η Μαρτίου


Του Σταύρου Μαρμαρινού
Η παγωνιά ήταν διαπεραστική το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της ελληνικής παρέλασης στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν, αλλά δεν κατάφερε να εμποδίσει χιλιάδες κόσμου να την παρακολουθήσουν και να χειροκροτήσουν τους ευσταλείς εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς που είχαν έλθει από την Ελλάδα, και, φυσικά, τα νειάτα της Ομογένειας.
Οπως και τις προηγούμενες χρονιές, ο περισσότερος κόσμος είχε συγκεντρωθεί στα πεζοδρόμια μεταξύ της 66ης και 69ης Οδού, όπου υπήρχαν η μεγάλη εξέδρα των επισήμων και οι άλλες μικρότερες.
Με το τιμητικό Μπατάλιο, στην αρχή της Παρέλασης, η οποία φέτος είχε αφιερωθεί στην προτροπή προς όλους να επισκεφθούν την Ελλάδα, ήταν η φιλαρμονική του Σχολείου «Πλάτων» του Μπρούκλιν, ενώ αμέσως μετά το πανό της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης ακολουθούσαν οι τελετάρχες της φετινής Παρέλασης, που ήταν οι: Δημήτρης Καστανάς, Δρ. Ουίλιαμ Τένετ και οι δύο συμπρόεδροι της ομάδας ελληνικών θεμάτων (Hellenic Caucus) της αμερικανικής Βουλής, Κάρολιν Μαλόνι και Γκας Μπιλιράκης. 



Ακολουθούσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, οι παράγοντες της Ομοσπονδίας, τα στελέχη της Επιτροπής Παρέλασης, οι εκπρόσωποι της Ελλάδος και της Κύπρου και άλλοι παράγοντες. Το Πρώτο Μπατάλιο έκλεινε με τους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς της Ελλάδας. Ακολούθησε το κύριο μέρος της Παρέλασης με τους διάφορους ομογενειακούς φορείς, τις φιλαρμονικές και τα άρματα.
Πριν από την έναρξη της Παρέλασης, δόθηκε η καθιερωμένη δεξίωση στο ξενοδοχείο «Πιέρ» έξω από το οποίο και άρχισε η πομπή των επισήμων.
Το πρωί, τελέστηκε η επίσημη και πανηγυρική Δοξολογία για την εθνική επέτειο, στον αρχιεπισκοπικό ιερό ναό της Αγίας Τριάδος του Μανχάταν στην οποία προσήλθαν και οι επίσημοι από την Ελλάδα και την Αμερική. Μεταξύ άλλων, ήταν και ο ελληνικής καταγωγής μόνιμος αντιπρόσωπος του Παναμά στα Ηνωμένα Εθνη, Παύλος Θαλασσινός. Χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, βοηθούμενος από τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελο και άλλους ιερωμένους.
Θέσεις μπροστά στην Ωραία Πύλη είχαν πάρει οκτώ εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, που ήλθαν από την Ελλάδα.
Κατά την ομιλία του μέσα στο ναό, ο Αρχιεπίσκοπος είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Ελληνισμός γιορτάζει τρεις φορές, δηλαδή τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την Εθνεγερσία του 1821 και την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. «Μετά τον Σταυρό της Τουρκοκρατίας, ήλθε και η Ανάσταση του 1821 για το έθνος», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος. «Πίσω από τον Σταυρό υπάρχει η Ανάσταση και αυτό είναι βέβαιο. Δεν υπάρχει Ανάσταση, χωρίς Σταυρό», πρόσθεσε.
Μιλώντας μέσα στο ναό εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, επεσήμανε ότι με αγώνες και θυσίες μπορούμε ως έθνος να πάμε μπροστά και να δημιουργήσουμε. «Και αυτό κάνουν παντού στον κόσμο, οι Ελληνες», υπογράμμισε. Αναφέρθηκε, επίσης, στα ιδανικά της Ελλάδος, που στηρίζονται στην Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την ανθρωπιά, τις αξίες του πνεύματος και της τέχνης. Είπε επίσης, ότι η Ελλάδα ενισχύει τους δεσμούς φιλίας με τους γείτονές της και απαιτεί την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ στην περίπτωση της Κύπρου. «Η Ελλάδα δίνει σήμερα τη μάχη της που θα στεφθεί οπωσδήποτε από επιτυχία», πρόσθεσε. Και συνέχισε: «Η νέα Ελλάδα δίνει τη μάχη της, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, σε παγκόσμιο επίπεδο, για διάκριση στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, για ειρήνη, ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή μας».
Ο κ. Παπουτσής εξέφρασε, τέλος, τη χαρά του γιατί είδε τη νέα γενιά της Ομογένειας. «Αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», τόνισε.
Στο τέλος της Δοξολογίας, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τους κάλεσε όλους μέσα στο ναό και όρθιοι έψαλλαν τον ελληνικό Εθνικό Υμνο, ενώ οι εύζωνες σε στάση προσοχής, χαιρετούσαν.
ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυξ
Αναμετάδοση panayiotistelevantos.blogspot.com

____________________________________________

Από Φιλαδέλφεια και Βαλτιμόρη άρχισαν οι εορτασμοί στις ΗΠΑ για την 25η Μαρτίου

Με παρέλαση στο κέντρο της Φιλαδέλφειας (φωτ.) και άλλες εκδηλώσεις στην Βαλτιμόρη άρχισαν την Κυριακή (20 Μαρτίου) οι εορτασμοί για την φετινή επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τελετάρχης της παρέλασης στην Φιλαδέλφεια ήταν ο Nicholas Karacostas, Πρόεδρος της AXEΠΑ.

Η παρέλαση έδωσε την ευκαιρία σε οικογένειες της περιοχής να βαδίσουν σε κεντρικό δρόμο, κοντά στο ιστορικό Δημαρχείο της Φιλαδέλφειας. Ιδιαίτερα χρώμα έδωσε η συμμετοχή παιδιών, διαφόρων ηλικιών, από τα Ελληνικά σχολεία και τις Ελληνορθόδοξες εκκλησίες της περιοχής, πού ήταν ντυμένα με εθνικές ενδυμασίες της Ελλάδος.
Τις ίδιες ώρες, στην Ελληνική γειτονιά της Βαλτιμόρης, η Δήμαρχος Stephanie Railings-Blake, η Ελληνικής καταγωγής Αντιδήμαρχος Kaliope Parthemos και ο τέως Πολιτειακός Υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας Μέρυλαντ, Aris Melissaratos, κήρυξαν την έναρξη της Πρώτης Ετήσιας Ελληνικής Εβδομάδας στην πόλη τους.
Η τελετή έγινε σε Ελληνικό εστιατόριο της φημισμένη Eastern Avenue, που διασχίζει την Ελληνική συνοικία, κι αποτέλεσε την απαρχή σειράς εκδηλώσεων για την προαγωγή της Ελληνικής κουλτούρας και τον εορτασμό της 190ης επετείου της 25ης Μαρτίου.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Επιτροπή Αδελφοποίησης της Βαλτιμόρης με τον Πειραιά και θα διαρκέσουν από τις 20 μέχρι τις 27 Μαρτίου.

Στα πλαίσια της Ελληνικής εβδομάδας θα γίνονται επίσης και προβολές ταινιών, όπως η κλασσικη κινηματογραφική επιτυχία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ζορμπάς».
Οι εκδηλώσεις της Ελληνικής εβδομάδας στην Βαλτιμόρη θα αποκορυφωθούν με την καθιερωμένη ετήσια παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου Ελληνικής Παλιγγενεσίας, την Κυριακή 27 Μαρτίου.
Η επέτειος θα εορταστεί πιο επίσημα την Παρασκευή 25 Μαρτίου στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, όπου ο Πρέσβης κ. Βασίλης Κασκαρέλης και το επιτελείο του θα δεχτούν αυτοπροσώπως τα συγχαρητήρια της ομογένειας και των πολλών φίλων της Ελλάδος στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

usa.greekreporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου