Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Το μέλλον που μας ετοιμάζουν! Χάκερς έκλεψαν προσωπικά στοιχεία, και στοιχεία πιστωτικών καρτών από 77 εκατ. πελάτες της Sony


Οι ηλεκτρονικοί εισβολείς κατόρθωσαν να αποσπάσουν ονόματα, διευθύνσεις, e-mails, κωδικούς πρόσβασης, καθώς και άλλες πληροφορίες σχετικές με τους χρήστες.

Της Βασιλικής Σακκάτου

H Sony προειδοποίησε ότι εκλάπησαν από χάκερς προσωπικά δεδομένα και πιθανώς λεπτομέρειες όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες 77 εκατομμυρίων πελατών της, οι οποίοι χρησιμοποιούν την online πλατφόρμα Playstation Network. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης στην ιστορία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οι χρήστες του Playstation Network στο διαδίκτυο, οι οποίοι παίζουν online παιχνίδια, συνομιλούν, και «κατεβάζουν» ταινίες και μουσική από το internet, έπεσαν θύματα υποκλοπής από ηλεκτρονικούς εισβολείς, που κατόρθωσαν να αποσπάσουν ονόματα, διευθύνσεις, e-mails, κωδικούς πρόσβασης, καθώς και άλλες πληροφορίες σχετικές με τους χρήστες.

Η Sony έθεσε εκτός λειτουργίας την πλατφόρμα Playstation Network στις 19 του μηνός, μετά την ανακάλυψη της εισβολής των χάκερς, και δημοσιοποίησε την υπόθεση προχθές -με μία εβδομάδα καθυστέρηση- λίγες μόλις ώρες μετά την κυκλοφορία στην Ιαπωνία του πρώτου της υπολογιστή - ταμπλέτα.

Καθυστέρηση
Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης της κλοπής από τον ιαπωνικό ηλεκτρονικό γίγαντα, προκάλεσε την οργή των χρηστών του Playstation Network, το 90% των οποίων βρίσκεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Και εξαιτίας της καθυστέρησης αυτής, δεν αποκλείεται πολλοί από αυτούς να στραφούν σε ηλεκτρονικά παιχνίδια των ανταγωνιστών της Nintendo και Microsoft.

Εκπρόσωπος της Sony δήλωσε ότι αφού η εταιρεία ανακάλυψε την ηλεκτρονική εισβολή, χρειάστηκαν αρκετές ημέρες εξειδικευμένης έρευνας όσον αφορά νομικής φύσεως προβλήματα, πριν διαπιστωθεί ότι εκλάπησαν προσωπικά δεδομένα των πελατών της.
Τα υψηλόβαθμα στελέχη της Sony δεν έκαναν καμία αναφορά στο πρόβλημα με τους χρήστες του Playstation κατά την παρουσίαση του υπολογιστή - ταμπλέτα στο Τόκιο, ούτε και αργότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε.
Ο υπολογιστής - ταμπλέτα της Sony, που κυκλοφορεί σε δύο μεγέθη, είναι ο πρώτος στον οποίο μπορούν να λειτουργήσουν παιχνίδια του Playstation, και η ιαπωνική εταιρεία φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί μ΄ αυτόν το iPad της Apple.

Πλήγμα
Το κλείσιμο του Playstation Network, εμποδίζει τους χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας από το να αγοράζουν και να κατεβάζουν παιχνίδια, όπως και να παίζουν με αντίπαλους από το διαδίκτυο. Η Sony ανακοίνωσε ότι θα αποκαταστήσει μέρος των υπηρεσιών του δικτύου της σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Η ηλεκτρονική εισβολή είναι μεγάλο πλήγμα για τη Sony. Παρόλο που οι πωλήσεις βιντεοπαιχνιδιών έχουν μειωθεί σημαντικά παγκοσμίως, το Playstation Network αποφέρει ετήσια έσοδα ύψους 500 εκατ. δολαρίων, και αποτελεί τη ναυαρχίδα της Sony. Πριν από τη Sony, τα πυρά της κριτικής για τον τρόπο που χειρίστηκε την πυρηνική κρίση μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου, μη αποκαλύπτοντας εγκαίρως δυσμενή νέα, δέχθηκε η ιαπωνική εταιρεία Tokyo Electric Power. Επίσης, πέρσι, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota επικρίθηκε επειδή άργησε να δημοσιοποιήσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν μοντέλα της, τα οποία την ανάγκασαν να κάνει μαζική ανάκληση οχημάτων.

Η εισβολή των χάκερς στη Sony ακολούθησε παρόμοια εισβολή που έγινε στις 30 Μαρτίου στην Alliance Data System, και κατέληξε στην κλοπή προσωπικών δεδομένων πελατών τραπεζών, μεταξύ των οποίων ήταν η Citigroup και η JPMorgan Chase, όπως επίσης και των ομίλων λιανικής Best Buy και Walgreen. H τιμή της μετοχής της Sony υποχώρησε κατά 2% στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου