Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Παρουσίαση τόμου Ι. Μονής Καρακάλου Αγίου Όρους



Ι.Μ. ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ, ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τήν Παρασκευή 27 Μαΐου 2011 ο Πανελλήνιος Σύλλογος “ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ”, τιμώντας την χιλιετή ιστορία της Ιεράς Μονής Καρακάλλου Αγίου Όρους, θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση τον τόμο που εξέδωσε η Μονή με τίτλο «ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ». Η εκδήλωση θά λάβει χώρα στό ξενοδοχείο ELECTRA PALACE (Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, Πλάκα) καί ώρα 19.00.

Στόν τόμο αυτό δημοσιεύονται, κατόπιν επιλογής από ένα μεγαλύτερο σύνολο, εκατόν πενήντα δύο (152) εικόνες της Μονής, οι οποίες αναπτύσσονται σε επτά ενότητες καί χρονικά καλύπτουν τήν περίοδο από τό δεύτερο μισό του 14ου έως τό πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Προηγείται ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και πρόλογος του αρχιμανδρίτου Φιλοθέου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής. Ακολουθούν οκτώ ενότητες: μία εισαγωγική για την ιστορική πορεία της Μονής (Κρ. Χρυσοχοΐδης, ιστορικός, διευθυντής ερευνών στό Ι.Β.Ε.) και άλλες επτά, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά και με επιστημονική τεκμηρίωση οι εικόνες της Μονής, ως ακολούθως:


1.      Περί των φορητών εικόνων της Μονής (Ε.Ν. Τσιγαρίδας, ομότιμος καθηγητής χριστιανικής αρχαιολογίας και τέχνης στο ΑΠΘ).
2.      Εικόνες από τό δεύτερο μισό του 14ου έως το τελευταίο τέταρτο του 16ου αιώνα (Ε.Ν. Τσιγαρίδας, ομότιμος καθηγητής χριστιανικής αρχαιολογίας και τέχνης στο ΑΠΘ).
3.      Εικόνες από το τέλος του 16ου έως το τέλος του 17ου αιώνα (Ε.Ν. Τσιγαρίδας, ομότιμος καθηγητής χριστιανικής αρχαιολογίας και τέχνης στο ΑΠΘ).
4.      Εικόνες του Διονυσίου εκ Φουρνά των Αγράφων (Ε.Ν. Τσιγαρίδας, ομότιμος καθηγητής χριστιανικής αρχαιολογίας και τέχνης στο ΑΠΘ).
5.      Εικόνες του πρώτου μισού του 18ου αιώνα (Αγγ. Στρατή, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της 16ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων).
6.      Εικόνες του δευτέρου μισού του 18ου αιώνα (Παρ. Παπαδημητρίου, δρ. Βυζαντινής τέχνης της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και Alexandra Trifonova, δρ. Βυζαντινής τέχνης του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ).
7.      Εικόνες του πρώτου μισού του 19ου αιώνα (Γ. Φουστέρης, επίκουρος καθηγητής της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης).

Ακολουθεί η μετάφραση στα αγγλικά του κειμένου της πρώτης ενότητας με τον τίτλο «About the portable Icons in the Monastery of Karakallou», γραμμένο από τον Ε.Ν. Τσιγαρίδα, για την ενημέρωση του ξενόγλωσσου αναγνωστικού κοινού. Άλλες τρεις ενότητες: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ, κλείνουν το έργο.

Ο τόμος, την επιστημονική επιμέλεια του οποίου είχε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ε.Ν. Τσιγαρίδας, εκτείνεται σε 552 σελίδες μεγάλου σχήματος (23x32) και περιέχει 241 έγχρωμες εικόνες, στην πλειοψηφία τους ολοσέλιδες.

Ο τόμος εκδόθηκε στην Θεσσαλονίκη από την Εταιρεία Γραφικών Τεχνών Μαυρογένης Α.Ε., με φιλολογική και τυπογραφική επιμέλεια της κ. Λούλας Κυπραίου, επίτιμης διευθύντριας των εκδόσεων του ΥΠΠΟ.

Τόν τόμο θα παρουσιάσουν οι Κρ. Χρυσοχοΐδης – ιστορικός, Ε.Ν. Τσιγαρίδας – ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ και Μ. Βασιλάκη – καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δρ. Δημ. Μουζάκης, εκπαιδευτικός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου