Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Παροχή συμβουλών για το Νέο Λύκειο από νομικό που είχε ταχθεί εναντίον της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες


Το Υπουργείο Παιδείας με έγγραφό που υπογράφει η Ειδική Γραµµατέας Ευρωπαϊκών Πόρων Ιφιγένεια Ορφανού (δείτε ολόκληρο το έγγραφο στο τέλος του παρόντος άρθρου) προχώρησε στην «Έγκριση και Ανάθεση Έργου µε αντικείµενο την παροχή νοµικών συµβουλών και νοµικής υποστήριξης για το σχεδιασµό της µεταρρύθµισης του Λυκείου (Νέο Λύκειο) στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την εκπαίδευση».

Το έργο ανατέθηκε στον κ. Κοντιάδη Ξενοφώντα, Καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρο του Δ.Σ. και Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου.
Από μια σύντομη περιήγηση στο διαδίκτυο, αναζητώντας τις νομικές απόψεις του κ. Κοντιάδη σε θέματα σχετικά με την Εκκλησία και τη θρησκευτική παιδεία ανακαλύψαμε άρθρο του στην Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" της 31ης/12/2009. Το άρθρο έχει τίτλο «ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ;» και στο καταληκτικό του συμπέρασμα ο αρθρογράφος καθηγητής αποφαίνεται ότι «Η ψήφος των μεταναστών θα αποτελέσει μια σημαντική στιγμή για τη δημοκρατία μας»!
Στην αρχή όμως του άρθρου διαβάζουμε τις απόψεις του καθηγητή για το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.



Εκεί σημειώνει: «Κατ 'αρχάς αναμφισβήτητο είναι ότι στην περίπτωση των ταυτοτήτων δεν επιτρεπόταν, κατά το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για τον απλούστατο λόγο ότι τόσο η θρησκευτική ελευθερία όσο και η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν εξαρτώνται από τις αντιλήψεις της πλειοψηφίας. Ακόμη και αν η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών επιθυμούσε την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, μια τέτοια επιλογή θα παραβίαζε δικαιώματα που είναι αδιαπραγμάτευτα στις σύγχρονες έννομες τάξεις, όπως άλλωστε αποφάνθηκε τότε το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». (η υπογράμμιση είναι δική μας)

Προς το τέλος μάλιστα του άρθρου αποφαίνεται πάλι ότι «Η επικράτηση της συνταγματικής νομιμότητας και των δικαιωμάτων στην περίπτωση των ταυτοτήτων είχε σοβαρό κόστος, αφού διχάστηκε αναίτια η ελληνική κοινωνία».

Αυτά αναφέρουμε ενημερωτικά για να γνωρίζουμε σε ποια πρόσωπα ανατίθεται ο σχεδιασμός της παιδείας των μαθητών της πατρίδας μας.
45ΠΝ9-ΜΒΝ-signed

Πηγή ιστολόγιο Θρησκευτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου