Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Η καταστροφή του ελληνορθόδοξου νεκροταφείου Αγίου Δημητρίου στη Βηρυτό

 
Η καταστροφή του ελληνορθόδοξου νεκροταφείου Αγίου Δημητρίου στη Βηρυτό

Η Ασραφίεχ ήταν ανέκαθεν μία από τις πλουσιότερες συνοικίες της Βηρυτού, αν και σήμερα είναι περισσότερο μια περιοχή που κατοικείται από την ανώτερη προς μεσαία κοινωνική τάξη. Η Ασραφίεχ βρίσκεται σε μια περιοχή της πόλης που εξακολουθεί να διατηρεί αρκετά κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κυρίως υπό τη μορφή μεγάλων αρχοντικών του 19ου αιώνα.
Χτισμένη το δέκατο ένατο αιώνα, η Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (Μαρ Μιτρ) καταδεικνύει το πλούτο του παρελθόντος της Ασραφίεχ και αρχιτεκτονικά αποτελείται από ένα μείγμα ανατολίτικων, οθωμανικών, ισλαμικών και Ελληνικών Βυζαντινών επιρροών.

Το Ελληνορθόδοξο νεκροταφείο γύρω από την εκκλησία είναι το σπίτι για μερικούς από τους πιο εκλεκτικούς τάφους και μαυσωλεία της Βηρυτού, με ισχυρές αραβο-ισλαμικές επιρροές -καθώς επιρροές από την Ευρώπη του 19ου αιώνα, αλλά και ελληνικές και ρωσικές επιρροές.

 Είναι ένα από τα παλαιότερα νεκροταφεία στη Βηρυτό και σπίτι σπανίων κομματιών τέχνης που δημιουργήθηκαν από τις πλούσιες και πολύ γνωστές λιβανέζικες οικογένειες της Βηρυτού, στη μορφή κιβώριων και μαυσωλείων. Αυτά τα παλιά αριστουργήματα αποτελούν τεχνικά την τελευταία κατοικία για τους Ελληνορθόδοξους άρχοντες εμπόρους της Βηρυτού.
Προφανώς, αυτό το συναρπαστικό ιστορικό νεκροταφείο γεμάτο από μαυσωλεία που κόβουν την ανάσα, δεν έχει ξεφύγει την ανεξέλεγκτη οικοδόμηση κτηρίων που επήλθε μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη Βηρυτό κατασκευάζοντας σύγχρονους γυάλινους πύργους, αντικαθιστώντας, καθημερινά, την παλιά και αισθητικά πολύ πιο όμορφη αρχιτεκτονική. Μέσα στη μέση του νεκροταφείου οικοδομείται μια κατασκευή η οποία από ό, τι φαίνεται θα είναι μια επέκταση της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου! Το σκεπτικό πίσω από εκείνους που έχουν αναλάβει τη δράση αυτού του καλλιτεχνικού εγκλήματος και ασέβειας προς τους νεκρούς, είναι η έλλειψη χώρου. Ως εκ τούτου, κατέληξαν με την έξυπνη ιδέα να οικοδομήσουν πάνω από τα μαυσωλεία. Και ποιοι είναι εκείνοι που εφήβραν αυτή τη «λαμπρή» ιδέα; Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Βηρυτού!

  noctoc-noctoc.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου