Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Ανασφάλεια για τα προσωπικά δεδομένα ασθενών


Έλλειψη ασφάλειας στη διαχείριση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως η υγεία των πολιτών, παρατήρησε ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, από παράλληλο πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που ξεκίνησε για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετώπιζε η ΗΔΙΚΑ.

Ο ΙΣΠ έστειλε το θέμα στην Αρχή Προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς και στο Διοικητή Δημόσιας Διοίκησης για  περαιτέρω έλεγχο, ενώ έθεσε το θέμα και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά σε πρόσφατη σύσκεψή τους, με αποτέλεσμα ο κ. Σαλμάς να ζητήσει διακοπή του προγράμματος αυτού.

Βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων, το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόστηκε δοκιμαστικά σε κάποια φαρμακεία της Αττικής υπό την εποπτεία του ΕΟΠΥΥ και της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών (ΚΜΕΣ), με την συνεργασία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ιδιωτικών εταιρειών μηχανογράφησης φαρμακείων, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζει το βασικό σύστημα της μηχανογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόστηκε εν αγνοία των ιατρικών συλλόγων, με αποτέλεσμα ο ΙΣΠ να έχει ζητήσει την ασφάλεια του προγράμματος σε ότι τα ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα, αλλά και την δυνατότητα πρόσβασης των γιατρών, ώστε να μπορούν να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά, με ένα σύστημα γρήγορο, ασφαλές, άμεσα προσβάσιμο, το οποίο να διαθέτει τον εξοπλισμό που απαιτείται.
Με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο ΙΣΠ ζήτησε πρόσθετα στοιχεία για την εξέλιξη του θέματος.
http://www.newsbomb.gr/ygeia/story/228614/anasfaleia-gia-ta-prosopika-dedomena-asthenon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου