Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Με κατάνυξη γιόρτασε την Κοίμηση της Θεοτόκου η Ορθοδοξία


Σε κλίμα κατάνυξης και με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε από άκρη σε άκρη, σε όλη την Ελλάδα, η Κοίμηση τής Θεοτόκου.
Επίκεντρο του εορτασμού όπως πάντα ήταν η Τήνος, ενώ η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτύπησε για τρίτη φορά φέτος στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, όπου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τελέστηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου, πανηγυρική θεία λειτουργία.
Μαζί του συλλειτούργησαν εφέτος ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος και ο μητροπολίτης Πέτρος από την Εκκλησία της Γεωργίας, ενώ παρευρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Ευχή όλων να αποδοθούν στους χριστιανούς και οι άλλες δύο ιστορικές μονές της Τραπεζούντας, ο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας στην Γαλίανα και ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνας στην Άνω Ματσούκα.
«Εύχομαι ο Θεός να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές που ζει και να αξιωθούν όλοι οι πιστοί να έρθουν κάποια στιγμή στο ιστορικό αυτό μοναστήρι» ανέφερε στο μήνυμά του, μετά το πέρας της λειτουργίας, ο κ. Βαρθολομαίος ευχαριστώντας τις Τουρκικές αρχές για τη σχετική άδεια που αποτελεί, όπως είπε, «αναγνώριση του δικαιώματος της ελευθερίας της χριστιανικής θρησκείας.

Στην ανάγκη της ενότητας του λαού αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος κατά το κήρυγμα στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στο Προσκύνημα της Παναγίας στην ορεινή Αγιάσο της Λέσβου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών σημείωσε την ανάγκη της ενότητας του Ελληνικού λαού προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα πολλά του προβλήματα. «Ας μην περιμένουμε λύσεις από τους ξένους, οι ξένοι πάντοτε κοίταγαν τα δικά τους συμφέροντα» τόνισε ο Αριχεπίσκοπος.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο Ημαθίας, και το Πανελλήνιο Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» και το ομώνυμο Σωματείο του απένειμαν το «Μέγα Σταυρό των Κομνηνών».

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και σημείωσε ότι αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με σύνεση, αδελφοσύνη και ομόνοια. Μίλησε για τον ποντιακό ελληνισμό και τη δύναμη με την οποία ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο ιεραποστολικό έργο που τον περιμένει στην Αφρική, όπως η ανέγερση νοσοκομείων και σχολείων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς στην Αλεξάνδρεια κρατούμε Θερμοπύλες».
Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε και στον Ολυμπιονίκη Ηλία Ηλιάδη, που κέρδισε το Χάλκινο Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, στο Τζούντο, όπως και στον πατέρα του και προπονητή Νίκο Ηλιάδη.

The Hellenic Radio (ERA): 2012-08-15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου