Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Πνευματικοί Διάλογοι με τον Ρουμάνο ησυχαστή π. Ηλίε Κλεόπα. Ένατη συνομιλία (ερωτ. 276 -277)


Πνευματικοί Διάλογοι με τον Ρουμάνο ησυχαστή π. Ηλίε Κλεόπα. Ένατη συνομιλία (ερωτ. 276 -277)

276. Τι γνώμη έχετε για τον οικουμενισμό καί την παγκόσμια οικουμενική κίνηση;

Εάν ή οικουμενική κίνησης θα διευθυνόταν από την Ορθόδοξο Εκκλησία οί ελπίδες ενώσεως όλων των χριστιανών με τον οικουμενισμό θα ήταν περισσότερες. Άλλα όσο καιρό ή οικουμενιστική κίνησης κυβερνάται από λαϊκούς, δηλ. από την προτεσταντική Εκκλησία, ή οποία δεν έχει Ιεραρχία, καί συνεπώς, ούτε την σωτήριο χάρι, ή ελπίδα της ενώσεως των χριστιανών με τον οικουμενισμό σε μία κοινή καθολική Εκκλησία είναι σχεδόν αδύνατος.
Στον Θεό όμως τίποτε δεν είναι αδύνατον. Είναι πρωτίστως ανάγκη να προσευχώμεθα πολύ, διότι χωρίς τον Θεό τίποτε δεν μπορούμε να κάνουμε (Ίωάν. 15, 5).
Οί συναντήσεις των εκπροσώπων των Εκκλησιών είναι καλές, ευαγγελικές, διότι έτσι οι χριστιανοί γνωρίζονται περισσότερο μεταξύ των καί καταπαύει το μίσος μεταξύ των. όμως από εδώ μέχρι την ενοποίήση όλων των Εκκλησιών ή απόστασης είναι μεγάλη όσο ό ουρανός από την γη, διότι καμία ετερόδοξος Εκκλησία δεν θα αφήσει την πίστη της καί να έλθει στην Ορθόδοξο πίστη.
Ζητάτε ακόμη από τα μέλη των Ορθόδοξων Εκκλησιών, τα όποια τίς εκπροσωπούν να προσέχουν πολύ για να μη εγκαταλείψουμε κάτι από την παράδοση μας, από τίς διδασκαλίες των Αγίων Πατέρων καί μάλιστα από τα δόγματα της Ορθόδοξου Εκκλησίας, τα όποια διαφυλάχθηκαν καί στερεώθηκαν από τόσους αγίους καί με τόσες θυσίες.
Διότι, εάν οί συνελθόντες Άγιοι Πατέρες για την σύγκλιση των επτά Οικουμενικών Συνόδων καί των άλλων Τοπικών στους πρώτους χριστιανικούς αιώνας, δεν αγωνίζονται με μεγίστη προσοχή για την διαφύλαξη των δογμάτων καί των διδασκαλιών της ορθής ορθοδόξου πίστεως, εμείς σήμερα μπορεί να μην ήμασταν ορθόδοξοι χριστιανοί.
Όποτε λοιπόν, πρέπει να προσέχουμε πολύ διότι οί θυσίες των Αγίων μας δεν έγιναν άσκοπα. Διαφορετικά χανόμεθα ψυχικά καί διαιρούμε τους πιστούς των Ορθόδοξων Εκκλησιών, πού είναι τόσο σταθεροί, ευλαβείς καί αφοσιωμένοι χριστιανοί.

277. Πότε πιστεύετε ότι θα εκπληρωθεί ό λόγος τον Ιερού Ευαγγελίου, ότι θα γίνει στην γη «μία ποίμνη εις ποιμήν;».

      Όταν όλοι οί χριστιανικοί καί ετερόδοξοι λαοί έλθουν στην αληθινή ορθόδοξο πίστη του Θεού, ό όποιος τριαδικός δοξάζεται καί μεγαλύνεται. Αυτό θα γίνει μόνο στην συντέλεια των αιώνων καί τον τρόπο τον γνωρίζει μόνο ό Θεός.


Εκδόσεις Ορθόδοξος Κυψέλη 1980
Πηγή στο διαδίκτυο - Ἐπιμέλεια κειμένου   Αναβάσεις
________________________________________________

Τό κείμενο προέρχεται ἀπό τά ἀρχεῖα τοῦ πατρός Δαμασκηνοῦ Γρηγοριάτου, τόν ὁποῖον καί εὐχαριστοῦμε θερμά γιά τήν παραχώρηση τῶν ἀρχείων, ὅπως ἐπίσης εὐχαριστοῦμε καί τόν γέροντα τῆς Μονῆς Ὁσίου Γρηγορίου πατέρα Γεώργιο Καψάνη γιά τήν εὐλογία καί τήν ἄδεια δημοσίευσης.

Διαβάστε τα υπόλοιπα πατώντας  Πνευματικοί Διάλογοι με τον Ρουμάνο ησυχαστή π. Ηλίε Κλεόπα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου